Slik får du lån til campingvogn

Måten nordmenn ferierer på er stadig i endring. Globalisering og stordriftsfordeler har minket flybillettprisene til nærmest det ugjenkjennelige og vi er mye mer verdensvant nå enn hva vi var for ti, femten og tjue år siden. Allikevel er det én ting mange av oss aldri vender ryggen til: campingferien. En landsdekkende undersøkelse publisert hos ABC Nyheter ble nordmenns ferievaner avdekket. Mer enn 1/3 (nærmere sagt 35,5 %) av undersøkelsens deltakere  kunne avsløre at de camper ”regelmessig”. Det er folk  i 30-årene som er de mest ivrige camperne og man har de siste årene sett en økning i antall nordmenn som foretrekker campingferie.

Problemet er bare at camping kan koste penger. Idyllen om et bekymringsfritt campingliv med sol, grill og glade husdyr kan for mange virke som en uoppnåelig drøm for de som ikke har råd til en campingvogn. Da kan et lån være løsningen, og vi har gått grundig gjennom markedet for å se hvilke muligheter du har hvis du ønsker å finansiere vognen med bankens finanser.

Slik vi ser det har du to forskjellige muligheter med hver sine fordeler og ulemper: lån med og uten sikkerhet.

Lån uten sikkerhet

Et forbrukslån eller kredittkort vil naturligvis alltid kunne være behjelpelig med å kjøpe campingvogn da banken ikke vil stille spørsmål til hva kundene bruker pengene til.  Det som er det litt spesielle med en slik vogn er den store prisdifferansen du finner på de dyreste og de billigste. Man kan skaffe seg gamle 1980-modeller til i underkant av 15,000 kroner og få nye moderne campingvogner til opp mot en million kroner. De mest ”gavmilde” bankene tilbyr forbrukslån opp mot en halv million kroner, noe som bør være nok til en gjennomsnittlig variant.

Ulempen med å velge et usikret lån er naturligvis at den effektive renten vil være ganske høy. Du vil få utbetalt pengene kjappere, det krever mindre av deg som person, men avgifter og rentekostnader vil være betydelig høyere enn med et sikret lån.

Lån med sikkerhet

Enkelte banker tilbyr også lån med sikkerhet for kunder som vil kjøpe campingvogn. Det betyr at du kan enten sette campingvognen eller andre eiendeler i sikkerhet og dermed få gode lånebetingelser. På den måten likestiller banken en campingvogn med andre verdifulle eiendeler som bolig, bil og hytte.

Til tross for at rentekostnadene i stor grad er lavere når du låner med sikkerhet, så vil prosessen ta betydelig lengre tid. Du skal ikke forvente å ha et innvilget lån i løpet av et par dager dersom du går for denne løsningen.

Ekstra kostnader

På diskusjonsforumet til nettsiden CampingNorge.no diskuteres ofte kostnadsrammen rundt det å skaffe og eie campingvogn. Dette er også noe du er nødt til å kjenne til før du vurderer anskaffelse av egen vogn. Årsavgiften ligger årlig på 1025 norske kroner og forsikringskostnadene varierer i stor grad ut fra hvilken campingvogn du har og andre hensyn forsikringsselskapet skulle velge å vurdere prisen ut fra.

Det er også viktig å merke seg at det finnes ulike typer forsikringer man kan kjøpe til campingvognen. I og med at en campingvogn er et sertifisert kjøretøy i likhet med MC og bil, så tilbys full kaskoforsikring hos de aller fleste forsikringsselskap. I tillegg til det er det mange banker som selger både brann/tyveriforsikring og innboforsikring dersom du skulle ha noe verdifullt i vognen.

PS! Mange av bankene vil kalle et slikt lån for et ”Caravanlån”.